עו”ד אורי דניאל התראיין לתכנית “המקצוענים” בערוץ 10 ודיבר בה על זכויות בני הנוער במקומות העבודה. כפי שהסביר עו”ד דניאל, יש סדרת הוראות שנועדו להגן על בני הנוער שבוחרים לעבוד. ההוראות מפרטות באילו עיסוקים מותר ואסור להעסיק בני נוער, כולל ירידה לפרטים (לדוגמא: איזה משקל מותר לנער לסחוב ובאיזה גיל).
כמובן שאין לצפות שבני הנוער והמעסיקים שלהם יזכרו את כל הפרטים הטכניים שנמצאים בספר החוקים, אך יש להיות מודעים וערים לכך. כך למשל, סוגיה מרכזית היא גיל העבודה. עו”ד אורי דניאל מסביר בסרטון כי מגיל 14 מותר לבני נוער לעבוד, אך רק בתקופת החופש הגדול, והחל מגיל 15 מותר לעבוד גם במהלך השנה. באופן כללי, בני הנוער שיכולים להיות מועסקים הם בני נוער שחוק לימוד חובה לא חל עליהם.
דוגמא אחרת נוגעת אל שעות העבודה. כך למשל, אסור להעסיק בני נוער מתחת לגיל 16 בעבודת לילה – כאשר הלילה עבור גילאים אלו, מוגדר החל מהשעה 20:00 ועד 8:00. כמו כן, אין להעסיק בני נוער יותר מ-40 שעות בשבוע (כך שאין מושג כזה ‘שעות נוספות’), כאשר עד גיל 16 מספר השעות המקסימלי ליום הוא 8 ואילו בין הגילאים 16 ל-18 יעבוד הנער לא יותר מ-9 שעות ביום.
מה מצופה מהמעביד?
לדעת כי אין להעסיק בני נוער מבלי שהם מחזיקים פנקס עבודה. ניתן להנפיק את הפנקס בלשכות העבודה.
לדעת שיש סדרת זכויות לטובת העובד הקשורות לכספים ולסדר יומו. לדוגמא: שירותים בעבודה – המחוקק קבע שחייבים לספק לבן נוער מועסק שירותים נגישים במקום העבודה או בקרבת מקום. על אף החוקים הרבים בתחום, ישנם יתרונות בהעסקת בני נוער – המרכזי שבהם הוא השכר הנמוך יותר שניתן לשלם להם והעבודות הייעודיות שבאופיין מותאמות לבני נוער.